Dit is een uitgave van www.onzewinkeleext.nl

Wijn- en Bierproeverij 18 december 2021

Bij Onze winkel Eext gaat het niet alleen om het verkopen van wijn en bier. Maar we willen ook de informatie geven die je zoekt bij je wijn of bier. Het verhaal is misschien wel even belangrijk als de fles en zijn etiket. Sinds vorig jaar hebben we ene huismerk. Maar door Corona is het ons niet gelukt om deze te laten proeven door onze klanten.

Door de juiste informatie te delen op een makkelijke en vriendelijke manier hopen wij wijn meer toegankelijker te maken voor een breed publiek. En dat geldt ook voor bier. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende bieren dat het bijna zonde is dat je niet verder komt dan een flesje pils. Via deze pagina bereiden we je vast voor. Maar kom vooral naar onze proeverij op 18 december in Onze winkel Eext. 

Wat men (als beginner) moet weten van wijn

Bijna iedereen houdt van een lekker wijntje. Rood, rosé, droog of zoet wit of champagne. Maar is zo een wijntje vanzelfsprekend lekker te noemen? En wat is een goede wijn? Oordeel zelf.

Wijnmaken

Wijnen worden gemaakt van druiven. Als de druiven rijp zijn -- voldoende suiker, een acceptabel zuurgehalte en voldoende smaak en kleur in de bes -- worden ze geplukt, gereinigd en ontsteelt. Rode druiven worden gekneusd. Het fruit wordt gescheiden (in wit, rood en rosé) en geperst. Na dit stadium worden er de gist, suiker en zwaveldioxide aan de sappen toegevoegd. Deze mix wordt tijdelijk opgeslagen, vroeger in houten tonnen, nu in gistingsvat. De tijd dat de mix moet gisten verschil per soort en druif. Het gistingsproces is afgelopen wanneer de gisten tot rust zijn gekomen en de suikers nagenoeg op zijn. Wanneer de wijn een percentage van 14% à 15% heeft bereikt, stopt het gisten. Nu heet de sap wijn.  Als de tijd rijp is, kan de wijn worden gebotteld (in de fles rijpt hij wel verder) en is klaar om te drinken.

Het beoordelen van een wijn

Het eindoordeel van een wijn is een smaak en blijft voor een persoon hetzelfde; de wijn is lekker of niet. Om een wijn goed te kunnen proeven, en zodanig een eerlijke beoordeling te kunnen geven, is er een methode ontwikkeld die alle zintuigen (uiterlijk, geur, smaak, kleur) meeneemt in het oordeel. 

Stap 1

Het glas wordt tot maximaal 1/3 gevuld met de wijn. Til het glas op, houdt het aan de steel recht omhoog vast en kijk van boven af in het glas. Beoordeel de helderheid ervan (let hierbij ook op koolzuurbelletje en bezinksel e.d.). Draai het glas nu iets horizontaal en houd het boven een witte ondergrond. Bepaal nu de kleurintensiteit. Intens robijnrood bij jonge wijn en steenrood bij oudere wijnen.

Stap 2

Houd het glas nu weer rechtop en wals de wijn rustig in het glas. Ruik vluchtig aan de wijn. Wacht een minuut en ruik dan paar seconden aan de wijn. Dit keer zult u meer ruiken dan de vorige keer. 

Stap 3

Neem een kleine slok van de wijn en laat deze door uw hele mond rondgaan. Wat is uw eerste indruk van de wijn? Hierna spuugt u de wijn uit, of u slikt hem door. Neem nu een iets grotere slok, laat deze alle smaak pupillen van de tong ontmoeten. Hap hierbij wat lucht in, waardoor er meer smaak van de wijn vrijkomt (geluid is toegestaan). 

Stap 4

Nu komt wederom de beslissing, uitspugen of doorslikken. De bedoeling is nu ontdekken hoelang de smaak in de mond blijft hangen. Belangrijk is welke indrukken van de wijn u hiermee opdoet. Is het een fijne afdronk, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een goed in balans zijnde kwaliteitswijn. Proeft u de afdronk maar kort, is deze zeer flauw, of is deze helemaal niet aanwezig, dan kunt u natuurlijk bedenken dat de wijn van een niet al te beste kwaliteit is (leeftijd van de wijn speelt geen rol).

Wat men (als beginner) moet weten van Bier

Bierliefhebbers opgelet: genieten mag weer! Je hebt bieren die je op een willekeurige gelegenheid pakt en je hebt bieren waarmee je stilstaat bij het moment. Of dat nu bij verjaardag, jubileum of op het terras is: speciaalbier brengt ieder moment naar een hoger niveau! Lees hier alles over speciaalbier: van het eerste flesje tot honderden soorten. Want bij speciaalbier geldt: voor ieder wat wils.

WAT IS SPECIAALBIER?

De definitie van speciaalbier is eigenlijk heel eenvoudig. Er wordt namelijk vaak onderscheid gemaakt tussen pils en speciaalbier. Onder pils verstaan we het normale bier en onder speciaalbier bier met een smaakje. Maar er is natuurlijk veel meer te vertellen over speciaalbier! Hieronder gaan we dieper in op de oorsprong van speciaalbier en het verschil met pils.

OORSPRONG SPECIAALBIER

In Nederland kwam speciaalbier pas halverwege de jaren tachtig grootschalig op de markt. Hoewel in de 19e eeuw al witbieren en stouts werden gemaakt, domineerde pils de markt. Voor speciaalbier was er nog nauwelijks ruimte. Vanaf de jaren '80 neemt de belangstelling voor speciaalbier toe. Kleinschalige brouwerijen die speciaalbieren brouwen komen op en de vraag naar deze bieren blijkt zo groot dat het aantal brouwerijen en biermerken snel stijgen. De afgelopen jaren is de speciaalbier branche geëxplodeerd. Dit sluit aan bij de trend van hoe men bier beleeft. Natuurlijk blijft pils nog altijd de drank voor veel mannen op de meeste gelegenheden, maar ook steeds meer bierdrinkers gaan op zoek naar mooie momenten om te genieten van bijzonder bier.

VERSCHIL SPECIAALBIER EN PILS

Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Wat? Dat leggen we even uit. Bier is de overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Pils is een soort bier, net als speciaalbier. Veel mensen denken dat bier en pils hetzelfde is, dat is dus niet zo! Onder pils of pilsener wordt het 'normale bier' verstaan en onder speciaalbier al het bier met een smaakje. Qua smaak variëren deze enorm. Pils is een soort bier dat voor het eerst in de stad Pilsen, in het huidige Tsjechië, werd gebrouwen. Speciaalbier is ook een soort bier en hieronder vallen onder andere witbier, dubbel bier en stout bier.

Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Speciaalbieren zijn bovengistend en pils is bijna altijd ondergistend. Ondergisting houdt in dat het gistingsproces plaats vindt bij een relatief lage temperatuur, meestal tussen de 4 en 15 graden. Tijdens dit proces zet de gist zich af op de bodem, vandaar 'ondergisting'. Bovengisting daarentegen vindt plaats bij een relatief hoge temperatuur van 15 tot 25 graden. Tijdens dit proces blijft de gist op het brouwsel drijven. Vandaar de naam bovengisting. Bij bovengisting is er meer mogelijk met smaken en toevoegingen.

Maak een Gratis Website met JouwWeb